Vaderliefde
auteur: Jos Schilte
regie:   Natalia Jansen-Neicova

Deze proloog behoort bij de eenakter Moederliefde.
Jos Schilte liet zich inspireren door het toneelwerk van August Strindberg en het boek van Leendert H. de Kluijver 'Het Antjesgeloof'.
De vader van Teunie verkeert in tweestrijd of hij zich nu wel of niet bekend zal maken aan zijn verloren dochter. Hij slaat haar gade tijdens haar werk. Een verstild moment: de vader en de chef, met zicht op de weverij in de wolfabriek.

    Rolverdeling
  • de vader
  • de chef

Jos Schilte
Bert Vos
Gespeeld: 7 en 8 november 2003


Moederliefde
auteur: August Strindberg
regie:   Nelleke Koetsier

Moederliefde werd door Guus van Reenen bewerkt en in de Veenendaalse context geplaatst. De originele tekst is van August Strindberg (1892) in een vertaling van Karts Woudstra.
Teunie werkt in de weverij van 'D.S. van Schuppen'. Haar vriendin Lammechien, wiens familie tijdelijk in Veenendaal verblijft, heeft haar voorgedragen voor een betrekking op het kantoor van de fabriek.
De moeder van Teunie behoorde vroeger tot het sektarische Antjesgeloof. Zwarte Jannetje, zoals de voorgangster in Veenendaal werd genoemd, spoorde haar volgelingen onder andere aan tot onderlinge overspeligheid en het uitstoten van de eigen familie. Mensen die in Zwarte Jannetje geloofden vormden een schande voor de Veenendaalse samenleving. Het is ook de reden dat haar vader, een zeeman, uit haar leven moest verdwijnen.
Ongewild heeft Teunie iets opgevangen in het badhuis van 'de Schup'.
In korte tijd verandert ze ogenschijnlijk van volgzaam meisje in een opstandige vrouw. Als Lammechien met een onthutsende mededeling komt, moet Teunie kiezen tussen onafhankelijk zijn en de moordende liefde van haar moeder.

    Rolverdeling
  • Teunie
  • de moeder
  • tante Drieka
  • Lammechien

Nicoline Adèr
Lida van Donkelaar
Gerrie Adding
Germien van Breeschoten
Gespeeld: 7 en 8 november 2003